ıncasez.ro
Funcționalități
Prețuri
Blog
Glosar
Instrumente
AutentificareÎncepe gratuit
ıncasez.ro

Facturare simplă pentru afaceri moderne.

Produs

  • Funcționalități
  • Prețuri
  • eFactura

Resurse

  • Blog
  • Glosar
  • Ghid eFactura

Legal

  • Termeni
  • Confidențialitate
  • GDPR

© 2026 incasez.ro. Toate drepturile rezervate. Produs de appssemble.

ıncasez.ro
Funcționalități
Prețuri
Blog
Glosar
Instrumente
AutentificareÎncepe gratuit

PFA la normă de venit plătitor TVA: poți deduce TVA?

3 noiembrie 20268 min citire

Dacă ai un PFA la normă de venit, plătitor de TVA, întrebarea apare firesc: mai poți deduce TVA dacă impozitul pe venit se calculează la normă, nu după cheltuieli reale? Răspunsul scurt este da, dacă ești înregistrat normal în scopuri de TVA și achiziția îndeplinește condițiile de deducere.

Regula importantă este separarea celor două discuții. Norma de venit ține de impozitul pe venit. Deducerea TVA ține de regimul TVA. Faptul că nu îți scazi cheltuielile ca să calculezi impozitul pe venit nu înseamnă automat că pierzi dreptul de deducere TVA.

Răspunsul scurt pentru PFA la normă de venit

Un PFA la normă de venit poate deduce TVA aferentă achizițiilor eligibile dacă este înregistrat normal în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Achiziția trebuie să fie folosită pentru operațiuni care dau drept de deducere, iar PFA-ul trebuie să aibă documentele corecte.

Cu alte cuvinte: nu deduci cheltuiala la impozitul pe venit, dar poți deduce TVA-ul din factura de achiziție, dacă regulile TVA sunt îndeplinite.

Dacă PFA-ul nu este plătitor de TVA și aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, nu are drept de deducere a TVA. În acest caz, facturile de achiziție pot fi utile ca documente de business, dar TVA-ul inclus pe ele rămâne, în practică, un cost.

De ce norma de venit nu blochează deducerea TVA

La norma de venit, venitul net anual se stabilește pe baza normei publicate pentru activitatea ta și pentru locul de desfășurare. În mod obișnuit, cheltuielile reale nu reduc această normă. De aici vine confuzia: mulți PFA cred că, dacă nu deduc cheltuieli, nu pot deduce nici TVA.

TVA funcționează separat. Un plătitor de TVA colectează TVA la vânzări, când operațiunea este taxabilă, și poate deduce TVA la achiziții, când acestea sunt folosite pentru activitatea economică taxabilă sau pentru alte operațiuni cu drept de deducere.

Exemplu simplu: ai PFA la normă de venit, ești plătitor de TVA și cumperi un laptop pentru activitatea de freelancing taxabilă cu TVA. Costul laptopului nu îți reduce norma de venit. Dar TVA-ul de pe factura laptopului poate fi deductibil, dacă factura este corectă și laptopul este folosit pentru activitatea PFA-ului.

Când ai drept de deducere TVA

Pentru deducerea TVA, verificarea începe cu statutul tău TVA. Ai nevoie de înregistrare normală în scopuri de TVA, de regulă conform art. 316 din Codul fiscal. Codul special pentru anumite operațiuni intracomunitare, conform art. 317, nu este același lucru și nu îți dă automat drept general de deducere.

Apoi verifici achiziția. În practică, TVA este deductibilă când sunt îndeplinite câteva condiții de bază:

  • achiziția are legătură cu activitatea economică a PFA-ului;
  • activitatea pentru care folosești achiziția dă drept de deducere TVA;
  • ai o factură corect emisă, cu datele PFA-ului și codul de TVA unde este cazul;
  • TVA-ul este înscris corect de un furnizor care avea dreptul să îl colecteze;
  • nu există o limitare specială, cum ar fi folosirea mixtă personală și profesională;
  • operațiunea este reală și poate fi justificată cu documente.

Important: dacă furnizorul aplică TVA la încasare sau dacă PFA-ul tău aplică TVA la încasare, momentul deducerii poate depinde de plată. În aceste cazuri, factura singură poate să nu fie suficientă pentru deducerea imediată. Dovada plății devine relevantă.

Ce facturi contează pentru deducere

Nu toate documentele pe care apare o sumă sunt la fel din perspectiva TVA. Pentru deducere, contează factura și conținutul ei.

Facturile complete de la furnizori plătitori de TVA sunt cele mai clare. Dacă includ TVA, sunt emise corect și achiziția este folosită în activitatea PFA-ului, TVA-ul poate intra în jurnalul de cumpărări și în decontul de TVA.

Bonurile fiscale și facturile simplificate pot conta în anumite condiții. Trebuie să respecte regulile pentru facturi simplificate, iar în situațiile în care este necesar, să includă codul de TVA al beneficiarului. Nu te baza pe un bon generic pentru achiziții importante.

Facturile de la furnizori neplătitori de TVA nu conțin TVA deductibilă. Sunt documente utile pentru justificarea activității, dar nu ai ce TVA să deduci din ele.

Facturile externe sau din UE se analizează separat. Pot apărea taxare inversă, D300, D390 sau, pentru persoane neînregistrate normal în scopuri de TVA, D301 și cod special. Tratamentul lor nu se decide după faptul că PFA-ul este la normă de venit, ci după regulile de TVA aplicabile operațiunii.

Exemple practice

Laptop, telefon, abonamente software

Dacă ai PFA în IT, consultanță, design, marketing sau alte servicii taxabile și cumperi laptop, telefon ori abonamente software pentru activitate, TVA-ul poate fi deductibil. Ai nevoie de factură corectă, legătură clară cu activitatea și evidență în jurnalul de cumpărări.

Mașină și combustibil

La autoturisme, combustibil și costuri auto, trebuie verificată folosirea efectivă. Dacă mașina este folosită și personal, TVA poate fi limitată, frecvent la 50%, dacă nu poți demonstra utilizarea exclusivă în scopul activității sau dacă nu intri într-o excepție aplicabilă.

Achiziție de la furnizor cu TVA la încasare

Dacă primești factură de la un furnizor care aplică TVA la încasare, dreptul tău de deducere poate fi amânat până la plata facturii. Păstrează dovada plății împreună cu factura, nu separat într-un loc greu de urmărit.

Servicii pentru clienți externi

Dacă lucrezi cu clienți din afara României și emiți facturi fără TVA românesc, nu înseamnă automat că nu ai drept de deducere. Unele operațiuni externe pot da drept de deducere dacă ar fi dat același drept dacă erau realizate în România. Totuși, trebuie verificat locul prestării, tipul clientului, D390 și raportarea în D300.

Ce se întâmplă dacă depășești plafonul TVA

În 2026, plafonul regimului special de scutire TVA este 395.000 lei. Dacă estimezi că vei depăși plafonul, sau dacă îl depășești în cursul anului, trebuie analizată înregistrarea în scopuri de TVA.

La depășirea plafonului, regimul normal de taxare se aplică de la data depășirii, începând cu operațiunea care determină depășirea. Asta poate schimba rapid facturarea, declarațiile și evidența TVA.

Atenție la materialele vechi care încă menționează plafoane de 220.000 lei sau 300.000 lei. Pentru o decizie luată în 2026, verifică plafonul actual înainte să facturezi sau să amâni înregistrarea.

Declarații și evidențe pentru PFA plătitor de TVA

Dacă ești PFA la normă de venit, dar plătitor normal de TVA, nu scapi de evidența TVA. Norma de venit simplifică partea de impozit pe venit, nu elimină obligațiile de TVA.

În practică, ai nevoie de jurnale de vânzări și cumpărări, facturi păstrate corect, deconturi și declarații în funcție de operațiuni. D300 se depune pentru fiecare perioadă fiscală, de regulă până pe 25 ale lunii următoare perioadei de raportare.

D394 este relevantă pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316, pentru livrări și achiziții taxabile pe teritoriul României. În mod obișnuit urmează perioada de raportare din D300 și are termen general până pe 30 ale lunii următoare perioadei raportate.

D390 apare pentru anumite operațiuni intracomunitare. Se depune lunar, până pe 25 ale lunii următoare, numai pentru lunile în care ai operațiuni de raportat. D301 este mai ales pentru persoane neînregistrate normal conform art. 316, de exemplu cele cu cod special art. 317 pentru anumite operațiuni.

RO e-Factura contează pentru facturile B2B locale între persoane impozabile stabilite în România. În 2026, termenul de transmitere este de 5 zile lucrătoare de la emitere, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la termenul legal de emitere. Excepțiile trebuie verificate punctual, mai ales cele legate de identificarea fiscală prin CNP.

RO e-TVA este un strat de verificare pentru persoanele înregistrate conform art. 316. Nu înlocuiește D300. Dacă aplici TVA la încasare, verifică regulile speciale și suspendările aplicabile în 2026 înainte să presupui un flux unic pentru toate PFA-urile.

Greșeli frecvente

  • Spui „PFA la normă nu deduce nimic”. Corect este: nu deduce cheltuieli pentru calculul impozitului pe venit, dar poate deduce TVA dacă este plătitor normal de TVA și achiziția este eligibilă.
  • Confunzi codul special de TVA cu plătitorul normal de TVA. Codul art. 317 nu îți dă automat drept general de deducere.
  • Deduci TVA de pe facturi fără legătură cu activitatea. Achiziția trebuie să fie pentru PFA, nu pentru uz personal.
  • Ignori TVA la încasare. Dacă se aplică, momentul deducerii poate depinde de plata facturii.
  • Tratezi mașina ca activ exclusiv de business fără dovezi. Folosința mixtă poate limita deducerea TVA.
  • Nu ții jurnalele TVA pentru că ești la normă de venit. Regimul de impozit pe venit nu anulează evidența TVA.

Checklist înainte să deduci TVA

  1. Verifică dacă PFA-ul este înregistrat normal în scopuri de TVA conform art. 316.
  2. Verifică dacă achiziția este folosită pentru activitatea economică a PFA-ului.
  3. Verifică dacă activitatea ta dă drept de deducere TVA.
  4. Cere factură corectă, cu datele PFA-ului și codul de TVA unde este necesar.
  5. Separă facturile cu TVA de facturile de la neplătitori de TVA.
  6. Verifică dacă se aplică TVA la încasare și păstrează dovada plății.
  7. Verifică limitările pentru autoturisme, combustibil și utilizare mixtă.
  8. Înregistrează documentul în jurnalul de cumpărări și în D300, dacă este cazul.
  9. Verifică D394, D390 sau D301 în funcție de tipul operațiunii.

Concluzie

Regula practică este simplă: norma de venit nu decide dreptul de deducere TVA. Ea decide cum îți calculezi impozitul pe venit. Dacă PFA-ul este plătitor normal de TVA, are facturi corecte și folosește achizițiile pentru operațiuni cu drept de deducere, TVA-ul poate fi deductibil chiar dacă PFA-ul rămâne impozitat la normă de venit.

Înainte să deduci, verifică statutul TVA, factura, legătura cu activitatea, eventualele limitări și declarațiile. Acolo se face diferența dintre o deducere TVA corectă și o ajustare neplăcută la control.

Articole similare

Vezi toate articolele
5 oct 2026

Notificare N408 ANAF: ce înseamnă pentru SRL și PFA

1 oct 2026

Acoperire pierdere contabilă SRL din profit: pași AGA

28 sep 2026

SRL neplătitor TVA servicii UE: cod 317 și D390 2026

Simplifică-ți facturarea

Creează și trimite facturi profesionale în câteva secunde. Gratuit pentru afaceri mici.

Începe gratuitAflă mai multe
ıncasez.ro

Facturare simplă pentru afaceri moderne.

Produs

  • Funcționalități
  • Prețuri
  • eFactura

Resurse

  • Blog
  • Glosar
  • Ghid eFactura

Legal

  • Termeni
  • Confidențialitate
  • GDPR

© 2026 incasez.ro. Toate drepturile rezervate. Produs de appssemble.